PODODERMATIT,
VAD ÄR DET?

BUMBLEFOOT

Många olika arter kan drabbas av Pododermatit bl.a. kaniner, marsvin, chinchillor, råttor och fåglar och det kallas ibland även för bumblefoot.

INFLAMMATION I TASSEN

Pododermatit är en inflammation i foten/trampdynan som orsakar smärta. Sjukdomstillståndet kan bli så illa att det leder till infektion och infektionen kan i sin tur sprida sig upp i skelettet och därmed skapa väldiga problem, stark smärta och en osäker prognos.

TRYCKSÅR OCH SNEDBELASTNING

Eftersom djuren måste använda sina fötter konstant kan det vara svårt att upptäcka symtom på smärta av pododermatit. Snedbelastning eller mindre aktivitet kan vara synliga symtom. Det viktigaste att tänka på är att ha rent och torrt i buren. Se till att djuret inte sitter i urin eller avföring då detta är en bidragande faktor.

UNDERLAG I BUR

Se till att ha mjukt underlag på sittytor och hyllplan. Två till tre lager av vetbed är bra att ha som underlag till bl.a. kaniner och marsvin. Till fåglar bör sittpinnar anpassas och gärna vara naturpinnar i olika storlekar.

ÖVERVIKT

Håll vikten! Övervikt är en stor bidragande faktor till pododermatit. Om ditt djur är överviktigt ökar belastningen på fötter och tassar och kan därmed orsaka trycksår. Så se till att ditt djur håller idealvikten för just den arten.

RÖRELSE OCH BLODCIRKULATION

Ditt djur ska ha möjlighet att röra sig mycket. Mycket stillasittande ökar risken för att utveckla eller förvärra pododermatiten. Genom att ditt djur kan röra sig över en större yta ökar blodcirkulationen som även hjälper till med läkning av inflammationen.

SÅR PÅ TRAMPDYNOR

Kontrollera fötterna/trampdynorna varje dag så inte irriterade områden eller sår uppkommit. Om du skulle se tecken på pododermatit på ditt djur, boka tid hos din veterinär.

BOKA VETERINÄRTID HOS OSS!

08-12207040

INFO@ANIMALLOGOS.SE

LÖVHOLMSVÄGEN 6