HAMSTER SOM HUSDJUR

Hamstern är ett uppskattat socialt, litet husdjur. Tyvärr kan de drabbas av sjukdomar och problem precis som andra djur som gör att man måste uppsöka veterinär. Här har vi sammanställt tre av de vanligare problemen hamstrar drabbas av och vad du kan göra för att förhindra uppkomsten samt om du behöver kontakta veterinär för undersökning, åtgärd och eventuellt vidare behandling.

POLYOMAVIRUS HAPV ( ENDAST GULDHAMSTER)

Polyomarvirus tillhör papovagruppen och är ett virus som ger upphov till små vårtor och knölar i huden. Viruset är smittsamt och smittar genom direktkontakt eller droppsmitta. En korrekt diagnos är svår att ställa utan att ha opererat bort knölen och sedan skicka den på analys, vilket gör att många guldhamstrar idag går med polyomavirus odiagnostiserat. Om du upptäcker vårtor eller knölar på din guldhamster bör du uppsöka veterinär. Tyvärr leder detta virus ofta till döden och idag finns det inget botemedel.

FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER – POLYOMAVIRUS HAPV

Individer kan vara symtomfria bärare av viruset, samt att inkubationstiden är väldigt lång, upp till 8 månader. Detta leder till att det är mycket svårt att förebygga sjukdomen. Hör gärna med uppfödaren om det har funnits polyomavirus inom uppfödningen.

DIABETES

Diabetes är en sjukdom som alla hamstrar kan drabbas av, men drabbar främst dvärghamstrar. Det som händer är att kroppens förmåga att bryta ned sockerarter försämras eller i värsta fall inte fungerar p.g.a reducerad mängd eller påverkat insulin. Det leder i sin tur till att olika organ tar skada och att djuret sakta tynar bort och avlider. Märker du att din hamster kissar och dricker mycket, äter mer än vanligt eller har förändrat beteende som t.ex. ökad sömn eller aggressivitet bör du uppsöka veterinär för en undersökning.

FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER – DIABETES

För att undvika att din hamster drabbas av diabetes, se till att hålla en idealvikt. Övervikt är en bidragande faktor till utvecklandet av diabetes. Se till att ge din hamster en bra kost där du undviker socker och mycket kolhydrater. Hör med din uppfödare om det finns problem med diabetes i avelslinjerna innan du köper din hamster då sjukdomen är ärftlig och på det sättet kan vara svår att förebygga.

WET TAIL

Wet tail är en bakteriell infektion i tarmen som leder till att det blir en kraftig obalans. Det gör att hamstern får vattnig diarré och blir därmed kraftig uttorkad. Hamstern blir påverkad i allmäntillståndet och äter ofta dåligt. Om du ser dessa symtom på din hamster bör du omgående uppsöka veterinär för att ha en chans att rädda din hamster då sjukdomen annars leder till döden. Förloppet på sjukdomen är väldigt snabbt och kan ligga mellan 24 timmar till 3-dagar:

FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER – WETTAIL

Wet tail uppkommer oftast i tidig ålder när ungarna avvänjs från mamman, och inkubationstiden är mellan 5-7 dagar. Sjukdomen smittar genom direktkontakt och droppsmitta och är därför svår att förebygga när ungarna behöver sin mamma.

Se till att din hamster har ett bra immunförsvar och att den inte utsätts för stress. Stress kan i sin tur leda till nedsatt immunförsvar och då klarar inte kroppen av att avvärja en eventuell bakteriell infektion.

BOKA VETERINÄRTID HOS OSS!

08-12207040

INFO@ANIMALLOGOS.SE

LÖVHOLMSVÄGEN 6