OM MIN FÅGEL BLIR SJUK

FÅGLAR SJUKDOMAR

Det är inte alltid helt lätt att se om en fågel mår dåligt. Papegojor har en stark instinkt att dölja alla symtom på sjukdom eller skada för att inte bli utstötta eller dra till sig upmärksamhet från rovdjur. Därför är det extra viktigt att man som fågelägare har bra koll på sin fågel och dess vanor.

DÖLJA SJUKDOM

En papegoja kan kompensera sin oro med att låtsas vara extra pigg och ivrig när den egentligen mår dåligt. De kan låtsas äta sin mat och dricka sitt vatten. Men det finns vissa saker de inte kan dölja för en uppmärksam djurägare. Bor din fågel ensam kan du försöka att smygtitta med jämna mellanrum, utan att den vet att du tittar. Då får du en mer verklig bild av kroppshållningen och allmäntillståndet. Hänger den med vingarna? Sover den på ett ben som den ska? Vinglar, gungar den eller andas tungt? Låter andningen pipig eller hostar fågeln?

FÅGEL SOM INTE FLYGER

Andra symtom på att något inte stämmer är brister i styrka och kondition. Kan den flyga lika fint och länge som den brukar? Blir den väldigt andfådd? Har den samma styrka i gripfötterna när den sitter på din hand? Faller den av pinnen?

FÅGEL SOM INTE ÄTER

Precis som människor så kan fågeln bli lättretlig, surig eller extra petig med maten. Ha alltid koll på att din papegoja också äter mat och inte bara kastar och spiller. De är naturligt skräpiga, busiga och destruktiva av sig men du kan märka extra mycket spill när fågeln kompenserar för dålig aptit.

AVFÖRING

Ett annat sjukdomstecken en papegoja inte kan dölja är sin avföring. Där ska finnas en tydlig korv tillsammans med vit urinsyra och klar vätska. Ser allt ut som en brun/grön blandning så har fågeln diarré. Det ska heller aldrig finnas blod i frågelns träck.

FJÄDERDRÄKT

Fjäderdräkten ska vara tät och glansig. Och din papegoja ska spendera mycket tid med sin putsning. Näbben ska vara slät och glansig på ytan. Fötterna har sin lite skrovliga yta, varma och rena, utan att hudflikar sticker ut eller att det finns rosa skavsår under.

FÅGEL SOM KRÄKS

Papegojor kan också kräkas. Kräkningar misstas ofta som andnöd; den ruskar på huvudet, gapar med munnen och blir sedan kladdig i ansiktet eller på huvudet.

FRISK FÅGEL

Hur håller jag min fågel så frisk som möjligt? Du kan ge din fågel en bra hälsa med hjälp av ordentlig kost och djurhållning.

FÅGELPELLETS

Pellets är idag den bästa grunden. Sen ser näringsbehovet lite olika ut beroende på art. Amazoner får lätt A-vitaminbrist medan Grå Jakon oftast får kalkbrist. Äggläggande honor som ska tillverka äggskal måste få kalktillskott annars kommer hon samla kalket från sitt eget skelett och även få problem med musklerna som ska krysta ut äggen: äggstockning. UV-ljus hjälper kroppen att binda kalket. Har du inte möjlighet att låta din fågel känna på solens strålar utomhus så finns det UV-lampor utformade för just papegojor.

FÅGELNS NATURLIGA MILJÖ

I naturen träffar en papegoja extremt sällan på sin egen avföring där den bor uppe i träden. Det är av största vikt att du håller bur, sittpinnar, mat- och vattenskålar rena från avföring, damm och gammalt foder. Använd ett underlag som är lätt att byta ut dagligen, som tidningspapper utan häftklämmor. Använd gärna pinnar från naturen som byts ut med jämna mellanrum allt eftersom din fågel biter sönder dem. Naturliga pinnar är ojämna i yta och tjocklek och belastar inte trampdynorna lika hårt som symmetriska pinnar där samma yta av foten dagligen belastas och skavsår kan uppkomma.

BYTESDJUR

Papegojan är ett bytesdjur i naturen och är därför lättstressad. Varje papegoja är en individ med sina egna preferenser och vissa är mer lättstressade medan andra tycker förändring är kul. Det är en fördel att vänja din fågel vid hantering, nya människor, mindre förändringar (som nya leksaker och nya pinnar) m.m men se till att fågeln alltid får sova ostört i minst 10 timmar varje natt.

TAMFÅGEL

Det finns mycket i våra hem som inte är naturligt för en papegoja. Väldigt få papegojarter är domesticerade utan, är de inte själva viltfångade, så är de oftast en eller två generationer ifrån helt vilda fågelpar. Det betyder inte att din egen fågel inte kan frodas i ditt sällskap eller i ditt hem, men vi måste ha överseende med deras vilda beteende.

SKRIKANDE FÅGEL

En papegoja vill flyga, bada, skrika, tugga och känna på olika material, bilda par och få uppmärksamhet. De behöver acceptabla utlopp för dessa beteenden. Det är inte längre lagligt i Sverige att vingklippa sin fågel om det inte är ett undantagsfall. Det finns lagar som bestämmer hur stor buren till dina fåglar ska vara och hur den får lämnas ensam.

MIN PAPEGOJA

Självklart vill du det bästa för din papegoja och det finns vi här för att hjälpa dig med!

SJUK FÅGEL

Hos veterinären kommer vi behöva hålla i din fågel och till det använder vi en handduk som hjälpmedel. Därför är det bra om man kan vänja sin fågel vid sådan hantering när den är frisk och mår bra. Visa din fågel att det inte är farligt när en människa tar på fötterna, bröstkorgen eller fäller ut vingarna. Bakom handduken tar man ett grepp runt halsen under huvudet (tänk på att vissa arter har extremt lång hals och kan bitas om den blir rädd) och den andra handen får agera sittpinne. Handduken hjälper sedan till att hålla vingarna mot kroppen så de inte flaxar och skadar sigsjälva. Håll fågeln i stående läge (som att den sitter på sin pinne) och lämna alltid bröstet fritt från tryck.

TAMFÅGLAR

Vi träffar tamfåglar av många olika anledningar: bakterier-, virus-, svampinfektioner parasiter som kvalster fjäderdräktsproblem fetma och övervikt problem med hud/näbb/fötter mag-tarmproblem slemhinneskador och luftvägsproblem skavsår, trauma och frakturer depression, plockning eller självskadebeteende bristsjukdomar som a-vitaminbrist, kalkbrist m.m förgiftning t.ex avokado, bly, choklad, koffein m.m

BOKA VETERINÄRTID HOS OSS!

08-12207040

INFO@ANIMALLOGOS.SE

LÖVHOLMSVÄGEN 6