LÄR DIN PAPEGOJA
ATT ÄTA PELLETS
HERBIVOR OCH OMNIVOR
De flesta papegojor är herbivorer, men det finns arter t.ex. grå jako som är allätare så kallade omnivorer. Det betyder att deras kost kan bestå av både växter och insekter. Man vet inte exakt vad vilda papegojors kost består av men det verkar till största del vara en blandning av olika nötter, frön, blommor, knoppar och frukter beroende på art. I det vilda är ens kost helt beroende av årstider och väder, tillgång och efterfrågan så variationen blir stor.
BURFÅGEL
I fångenskap är det svårt att få till en allsidig kost för papegojor. Precis som människor så äter de helst det som är godast eller mat som de är vana vid. Det ska inte bara smaka bra, det ska också se bra ut.
KOST OCH HÄLSA
Precis som för alla djur och människor så är maten vi får i oss extremt viktig för vår hälsa och vårt välmående. Kosten bygger inte bara vår kropp och vårt immunförsvar, den är också en viktig motivation i livet.
FÅGELMAT
Det är inte bara knepigt att komma på en allsidig meny till sin fågel. Att få sin papegoja att faktiskt äta alla delar som just den arten bör äta, kan vara i stort sett omöjligt. Det lättaste och mest effektiva sättet är att erbjuda näringsriktiga foderpellets och till sidan av det motivera med färgglada grönsaker, lite frukt och fröer/nötter som godis. Men utgå alltid från vad just din fågels art ska äta. Vissa arter bör inte äta nötter och andra inte äta frukt, just när det handlar om utfodring är det väldigt viktigt att du har kunskap om vad just din fågel bör äta.
FÅGELPELLETS
Det kan tyckas tråkigt för en klok och busig fågel att äta pellets när alla bitar ser likadana ut, men för dessa extremt skickliga fröskalare så blir en skål likadana, oskalade solrosfrön också ett monotont arbete. Fröer har ett högt fettinnehåll och saknar viktiga näringsämnen. I naturen varieras fröer på flera hundra sorter i olika tillväxtstadier. Använder du pellets som bas till din fågel så vet du att näringsintaget är tillgodosett och motivationen får komma i födosök, leksaker, träning och kel.
ENVIS FÅGEL
Så hur får du papegojan att faktiskt äta sina pellets?
De är envisa. Så du måste vara ännu envisare! Man lär sig som liten vad som är mat så har du inte en fågel som provar allt så kan det bli svårt att få din fågel att smaka på sin första pellet. När de väl smakat några pellets så brukar det gå mycket bättre.
MATVANOR
Viktigt är att du inte svälter ut din fågel! Så länge de inte vill smaka på pellets så ska du erbjuda den mat papegojan är van vid. De är extremt nyfikna varelser så det finns ingen anledning att vara återhållsam, det utgör bara en hälsorisk och ett dåligt humör.
KVALITET
Börja alltid med att blanda ner pellets i den vanliga maten eller lägga pelletsen ovanpå. Om din fågel inte är intresserad så kan den råka smaka sin första bit och märker att det faktiskt var mat. God mat!
KONTRAST
Fåglarna använder synen när de letar mat så en vit eller ljus skål ger en bra konstrast mot pelletsbitarna. Tänk på att servera pellets av bra kvalité, fråga gärna oss på Animallogos om foder till din fågel.
GODIS
Man kan börja med pellets i pulverform eller själv krossa pellets och lägga på den vanliga maten så din fågel får prova på smaken först.
HÄRMAPOR
Även papegojor som inte är handtama observerar gärna vad du gör. Prova att äta eller låtsas äta en pellet. De är helt säkra för människor också!