Reproduktions-sjukdomar hos honkaniner

VANLIG SJUKDOM HOS HONKANIN

Sjukdomar i könsorganen är den vanligaste sjukdomen hos honkaniner. Enligt studier baserade på hundratals individer har ca 26% av alla honkaniner, oavsett ålder, könsorgansjukdomar. De mest vanliga sjukdomarna hos unga honkaniner var t.ex. inflammationer, cystor, artärbråck och även tumörer. Med åldern ökar risken för sjukdomar kraftigt. 60% av alla honkaniner som var äldre än 5 år hade könsorgansjukdomar och de flesta hade adenocarcinom. Adenocarcinom är en väldigt elakartad tumör som oftast sprider sig till lungvävnad.

VANLIGT MED METASTASER

I studien visade det sig att nästan 50% av alla diagnostiserade honor redan hade metastaser. Vår erfarenhet visar att de siffrorna tyvärr är lika höga i Sverige.

KANINER DÖLJER SMÄRTA

Kaniner är bytesdjur så de döljer smärta väldigt bra. Ibland är det svårt att märka skillnad på sin kanins beteende eller ens se symptom på smärta, trots avancerad sjukdom. Därför är det otroligt viktigt att kastrera alla honkaniner när de är unga innan dessa sjukdomar börjar utvecklas. Om de inte ska användas i avel såklart. Vi rekommenderar att kastrera alla honkaniner som är ca 6 månader gamla.

FÖRDELAR MED KASTRERING

Kastrering har också många andra fördelar. Efter en kastrering får honkaninen oftast ett lugnare beteende, minskad stress, blir lättare att hålla i grupp tack vare ett minskat revirbeteende och blir lättare rumsren.

BOKA VETERINÄRTID HOS OSS!

08-12207040

INFO@ANIMALLOGOS.SE

LÖVHOLMSVÄGEN 6