REPTIL SOM HUSDJUR

REPTIL SOM HUSDJUR

Reptiler finns i alla möjliga storlekar, färger och former. De lever på alla kontinenter och fångas ofta i det vilda för att möta efterfrågan på ovanliga husdjur. Men att ha en reptil som familjemedlem är inte helt lätt. De flesta reptiler har komplicerade, artspecifika behov för att hålla sig friska. De behöver rätt miljö och kost som alla djur. Men de behöver också rätt ljus, fuktighet, temperaturzoner och stort utrymme med berikning.

REPTILERS KÄNSLOUPPLEVELSER

Som växelvarma djur har de fått ett rykte om sig att vara känslolösa och att de inte upplever smärta eller stress, men man vet idag att så är inte fallet. Reptiler känner smärta, stress och tillfredsställelse. Vi vet även att ha en så korrekt miljö som möjligt och att berikning är en viktig del för djurets välbefinnande.

INNAN DU SKA KÖPA EN REPTIL

Som reptilägare behöver man läsa på noga om den arten man huserar och inte bara innan inköp. Ny fakta från forskning och erfarenhet kommer hela tiden så man måste vara öppen för att lära sig.

Eftersom de kräver mycket av sin närmiljö är det lättaste och tryggaste sättet att möta deras behov att hålla dem i ett stängt terrarium. Läs på om djurets naturliga miljö i det vilda och försök efterlikna så gott det går. Behövs sällskap av en artfrände? Vissa reptiler lever i grupp eller par, medan andra är solitära- ensamlevande. Läs på om vad som gäller för just den arten du är intresserad av att hålla.

REPTILERS KRAV PÅ SIN LIVSMILJÖ

Se till att djurets miljö är möblerad och färdig. Lägg stor vikt på att kontrollera temperaturen i din reptils nya hem. Kontrollera att temperaturen stämmer med vad arten ska ha och att det finns svalare skuggzoner och varmare solplats. Glöm inte att luftfuktighet även spelar en mycket stor roll I reptilens välmående. Så läs alltid på vad din art ska leva I för luftfuktighet. Olika luftfuktsanordningar och hydrometrar för att mäta luftfuktigheten finns på välsorterade zoobutiker.

 Det är väldigt viktigt att miljön I ditt djurs terrarie är så korrekt som möjligt med värmekällor, olika temperaturer I olika zooner, luftfuktigheten och uppbyggnad av terrarie. Är din art trädlevande eller marklevande? Lever den I jordhålor eller I berg? Detta är något du måste ta hänsyn till vid uppbyggnaden av terrariemiljön. Samtidigt som hygienaspekten måste tas I akt.

BOTTENMATERIAL TILL ETT TERRARIUM

Bottenmaterial I terrarium är alltid en svår fråga. Ditt djur kanske är ett ökenlevande djur och bör därmed gå på ökensand. Men då tillkommer alltid risken med att ditt djur får i sig sand av olika anledningar, och därmed drabbas av förstoppning  som kan vara dödligt. Därför måste en korrekt kosthållning erbjudas så att brister inte blir en anledning till att djuret börjar äta sanden. Samt att du bör undvika att djuret får I sig sand när den äter. I zoobutiker finns det olika bottenmaterial att köpa, allt från sand som smälter till viss del i matsmältningssystemet till mattor. Men det kan tyvärr uppkomma skador även av dessa, såsom sår, skav, risken att fastna, eller förstoppning. Det finns ingen garanti tyvärr. Tänk på att hålla terrariet rent och hygieniskt. Plocka bort avföring så snart du kan och rengör noga. Att hålla rent gör att risken för infektioner minskar.

BERIKNING FÖR REPTILER I FÅNGENSKAP

När vi håller djur I fångenskap är det även viktigt att vi erbjuder berikning. Det innebär att djuret ska ha möjlighet att utföra sina naturliga beteenden. Det kan t.ex. vara att upptäcka, uppleva olika dofter, bada, klättra, gräva eller att söka föda. Tänk på att berikning ska erbjudas om djuret själv väljer detta, aldrig vara ett tvång.

VAD SKA MIN REPTIL ÄTA FÖR FODER

Foder är ett stort kapitel som du bör lägga ner mycket tid och forskning kring. Olika arter kräver olika foder. Men ett allmänt råd är att du bör försöka undvika en ensidig kost. Läs även på om ditt djur behöver calcium och vitamintillskott, hur ofta och I vilken mängd.

VIKTEN AV ATT GÖRA EN HÄLSOKONTROLL PÅ DIN REPTIL

Ta din nya reptil till veterinären för hälsokontroll och teckna en försäkring så du får ekonomisk hjälp om djuret blir sjuk. Hos veterinären kan man t.ex ta blodprov , röntgen och parasitprov. Med det får du en bra överblick över hur ditt djur mår och om någon behandling behöver sättas in. Många gånger ses då kalciumbrist, njur- leverproblem, gikt, parasiter och andra åkommor som ägaren inte upptäckt p.g.a att reptiler döljer sina symtom.

Du kan då även få svar på frågor om skötsel eller om förändringar behöver göras i hemmiljön.

BOKA VETERINÄRTID HOS OSS!

08-12207040

INFO@ANIMALLOGOS.SE

LÖVHOLMSVÄGEN 6