SJUKDOMSTECKEN HOS FÅGLAR
Tidiga tecken på sjukdom hos fåglar är subtila och mycket lätta att missa. Fåglar döljer att de mår dåligt och är sjuka för att undvika att bli tagna av rovdjur. Därav ser vi symtom när fågeln är så dålig att den inte orkar eller kan dölja sina symtom.
Av den anledning bör du som fågelägare vara väldigt uppmärksam på även små förändringar i din fågels normala beteende för att kunna söka hjälp tidigt. Ju tidigare du kan komma in med din sjuka fågel, desto större chans att veterinärvården kan behandla och eventuellt bota din fågel.
- Kontrollera din fågels avföring dagligen så att du kan upptäcka eventuella förändringar. Använd pappershanddukar eller tidningspapper i buren eller där din fågel brukar lämna sin avföring, och byt den dagligen. Då kan du enkelt se förändringar i spillningen, såsom minskning i antal eller volym, färgförändring till grönt/gult, diarré, blod, eller en starkare lukt.
- Kontrollera fågelns vikt varje vecka med en elektronisk gramvåg: en signifikant förändring anses vara +/-10 %.
- Kontrollera din fågels näbb, ögon, klor, fötter och fjäderdräkt.
- Var även uppmärksam på förändringar i vokalisering, mat-, städ- och sömnvanor, samt kroppshållning.
En sjuk fågel bör hållas i en varm och lugn miljö tills veterinärvård finns tillgänglig. Minimera hanteringen och se till att din fågel kan få i sig sin mat och vatten på ett lättillgängligt sätt. Den idealiska omgivningstemperaturen för de flesta sjuka fåglar är 27-29°C. Så se gärna till att ha tex en värmelampa till hands.
Det är viktigt att sjuka fåglar fortsätter att äta och dricka såvida de inte får uppstötningar eller kräks. Försök inte att tvinga i fågeln mat eller vatten genom att tvinga in det i näbben om fågeln är för svag för all svälja. Ge inte mediciner eller andra behandlingspreparat som inte är specifikt ordinerade för din fågel av veterinär.
Avvakta inte och vänta inte för att se om din fågel mår bättre nästa dag, utan ring veterinären på en gång. Snabb veterinärhjälp kan betyda skillnad mellan liv och död.