SOMMARENS FAROR FÖR KANINER
VÄRMESLAG
Värmeslag- kan drabba kaniner då de är rätt dåligt anpassade för höga temperaturer. Se till att dina kaniner alltid kan gå undan direkt solsken och kontrollera kontinuerligt temperaturen där dina kaniner är. Under sommaren kan temperaturen öka snabbt och värmeslag kan vara dödligt. Ser du att din kanin är slö, flämtar, inte vill äta eller får en lätt blåaktig ton på slemhinnorna, se till att svalka din kanin omgående med svalt vatten (EJ iskallt!) på öron och ben och uppsök omedelbart veterinär.
FÄSTINGAR
Fästingar- har du din kanin utomhus kommer ni att mötas utav fästingar. Dessa små spindeldjur biter sig fast på dina kaniner och suger deras blod. Vid kraftiga angrepp av fästingar kan kaninen drabbas av anemi-blodbrist. Se därför till att få bort så många fästingar i miljön som möjligt genom att göra miljön ogästvänlig för fästingar.
När du hittar en fästing på din kanin ta bort den med en fästingbortplockare och se till att området kring bettet är rent. Av bettet kan det uppkomma en liten svullnad som successivt går ner, men det kan ta lång tid. Blir det irritation eller infektion kring bettet kontakta veterinär.
KANINPEST OCH KANINGULSOT
Kaninpest och kaningulsot- är sjukdomar som du bör vaccinera dina kaniner mot. Både kaninpest och kaningulsot är dödliga sjukdomar med hög smittsamhet. Det smittar via direktkontakt och droppsmitta, det vill säga att även om du bara tar in gräs till din innekanin kan den smittas. Kaningulsot smittar även genom stickande insekter såsom myggor, så se till att ha dina kaniner vaccinerade.
FLUGLARVER
Fluglarver– är något som kommer med sommarens värme. Dina kaniner kan drabbas av fluglarvsangrepp vilket är mycket plågsamt och ofta har en dödlig utgång. Flugorna lägger gärna ägg i fuktiga, smutsiga och trånga miljöer vilket gör kaninens bakdel till ett utsatt område. För att förhindra att dina kaniner drabbas av fluglarver se till att alltid ha en så ren miljö, utan urin och avföring, som möjligt. Se till att din kanin kan tvätta sig runt rumpan ordentligt och att avföring inte sitter fast runt rumpan. Om din kanin har avföring som sitter fast i pälsen är det drömscenariot för fluglarver. Gör daglig kontroll av dina kaniner speciellt runt anus och könsorganen. Om du ser tecken på ett fluglarvsangrepp kontakta veterinär omedelbart.
FÄRSKT GRÄS
För mycket av det goda– kan vara livsfarligt. Grönt härligt gräs är gott och lockande. Men tänk på att vänja in dina kaniner vid färskt gräs. För mycket av det goda kan skapa stora problem och göra att de får mag-tarmproblem som måste åtgärdas av veterinär. Märker du att din kanin plötsligt slutat äta, kontakta veterinär omgående.