Kanin

ENCEPHALITOZOON CUNICULI ( e.cuniculi)

Encephalitozoon cuniculi (E. cuniculi) tillhör gruppen mikrosporidier och är en vanligt förekommande parasit hos kanin. Kaniner smittas genom att de får i sig av E. cuniculi-sporer via…

Tandslipning hos kaniner

Tandslipning

Kaniners och vissa gnagares tänder växer kontinuerligt och om de inte slits som de ska kan det orsaka problem för djuret. Ofta kan det behöva göras en tandslipning så att inte problemen blir värre…

Berikning och aktivering för höns och ankor

BERIKNING OCH AKTIVERING FÖR HÖNS OCH ANKOR

Höns, ankor och gäss kan vara riktigt sociala och underbara husdjur. Vi träffar dem ofta på vår klinik och vi vill passa på att ge lite tips på hur ni kan göra era fåglar lite nöjdare…

Sjuk fågel

SJUKDOMSTECKEN HOS FÅGLAR

Tidiga tecken på sjukdom hos fåglar är subtila och mycket lätta att missa.  Fåglar döljer att de mår dåligt och är sjuka för att undvika att bli tagna av rovdjur…

Rinnande öga på kanin

RINNANDE ÖGA PÅ KANIN

Ett rinnande öga är den vanligaste ögonsjukdomen hos sällskapskaniner och ska inte underskattas.  Det kan orsakas av flera olika saker bland annat:

Kaninvänlig klinik

DEN KANINVÄNLIGA KLINIKEN

Kanin är ett av de vanligaste sällskapsdjuren vi får in till oss på kliniken. Kaninen är en naturlig bytesart och därav är de väldigt känsliga för nya situationer och platser…

Berikning födosök

Varför är berikning som födosök så viktigt?

För alla djur, oavsett art, är födosök ett naturligt beteende som de måste få utlopp för. Om våra djur inte får utlopp för sina naturliga beteenden kan de utveckla oönskade…

Fågel narkos

Varför ges gasnarkos till fåglar vid besök?

Du kanske någon gång undrat varför vi oftast söver fåglar vid ert besök? Vi använder oss av gasnarkos för att din fågel inte ska bli lika stressad som den kan bli vid hantering när den är vaken…

Öronsjukdomar hos kaniner

ÖRONSJUKDOMAR HOS KANINER

Kaniner med hängande öron, så kallade vädurskaniner, har mycket högre risk för öronsjukdomar på grund av deras anatomi. Öronkanalerna är väldigt trånga och…

Urinsten marsvin

URINSTENAR HOS MARSVIN

En av de vanligaste orsakerna till marsvins besök hos veterinär är stranguri- smärta vid urinering. Ägaren kan märka att ett marsvin piper vid urinering, är besvärad och ibland syns även…

ÖRONSJUKDOMAR HOS KANINER MED HÄNGANDE ÖRON

Förekomst av öronsjukdomar är mycket vanligare hos kaniner med hängande öron än de med stående öron. Läs mer från den studie som vår klinik har genomfört på totalt 101 kaniner med hängande öron.

Sjukdomar hos äldre kaniner

FAKTA OM ÄLDRE KANINER

Åldrandet är ingen sjukdom i sig, men tiden ökar risken för vissa sjukdomar. Större raser åldras tidigare än mindre – t.ex. belgiska jättar blir seniorer vid ca 4 års ålder och små raser…

Sjuk kanin

GODA RÅD OM DIN KANIN BLIR AKUT SJUK

Det vanligaste orsaken till akutbesök för kaniner är plötslig anorexi. Om din kanin helt plötsligt slutar äta, drar sig undan, inte vill ha godis som han/hon älskar och är mindre aktiv, kontakta kliniken…

Fågelfaror i hemmet

FÅGELFAROR I HEMMET

Fåglar har stort rörelsebehov och bör vara fria större delarna av dygnet. Fåglar behöver röra på sig för att stärka muskler, leder, skelett och uppehålla en god psykisk hälsa…

Degu som husdjur

DEGU SOM HUSDJUR

Degus är ett socialt och uppskattat husdjur. Tyvärr kan de drabbas av sjukdomar och problem precis som andra djur som gör att man måste uppsöka veterinär…

Hamster som husdjur

HAMSTER SOM HUSDJUR

Hamstern är ett uppskattat socialt, litet husdjur. Tyvärr kan de drabbas av sjukdomar och problem precis som andra djur som gör att man måste uppsöka veterinär…

Tammus som husdjur

TAMRÅTTA SOM HUSDJUR

Råttor är ett uppskattat och socialt husdjur. Tyvärr kan de drabbas av sjukdomar och problem precis som andra djur vilket  gör att man måste uppsöka veterinär…

Tammus som husdjur

TAMMUS SOM HUSDJUR

Tammöss är ett uppskattat litet socialt husdjur. Tyvärr kan de drabbas av sjukdomar och problem precis som andra djur som kan göra att man måste uppsöka veterinär…

Chinchilla

CHINCHILLA SOM HUSDJUR

Chinchillan är ett väldigt trevligt och uppskattat husdjur. Men precis som alla djur kan de drabbas av olika problem som kan leda till att man måste uppsöka veterinär…

Sommarens faror för kaniner

SOMMARENS FAROR FÖR KANINER

Sommaren kan komma med en del faror som du som kaninägare bör vara uppmärksam på. Här nämner vi några saker du bör tänka på…

Kaninsäkra ditt hem

KANINSÄKRA DITT HEM

Kaniner har ett stort rörelsebehov och bör vara fria större delarna av dygnet. Kaniner behöver röra på sig för att stärka muskler, leder, skelett och uppehålla en god psykisk hälsa. Vi rekommenderar att du kaninsäkrar ditt hem så dina kaniner kan vara i hemmet utan att utsättas för större fara…

Reptil som husdjur

REPTIL SOM HUSDJUR

Reptiler finns i alla möjliga storlekar, färger och former. De lever på alla kontinenter och fångas ofta i det vilda för att möta efterfrågan på ovanliga husdjur. Men att ha en reptil som familjemedlem är inte helt lätt…

Vaccination husdjur

VARFÖR VACCINATION?

Idag vaccinerar vi våra husdjur för att skydda dem mot obotliga och dödliga sjukdomar. Men ett vaccin skyddar aldrig till 100% så man ska alltid vara försiktig om man misstänker att ens husdjur utsatts för smitta…

Kindtänder hos gnagare

Kindtänder hos kaniner, marsvin och chinchillor - vad krävs för att hålla dem i trim?

Har du känt ordentligt på ett gräs- eller höstrå någon gång kanske du märkt att det känns ganska strävt? Det beror på att ytan på bland annat gräs är täckt av små, små kristaller som kallas för fytoliter

Vitaminer och mineraler för djur

VITAMINER OCH MINERALER PÅ GOTT OCH ONT

Våra djurs kost är en viktig del av pusslet för att de skall må bra i längden. När det gäller de exotiska djuren så hade väldigt många veterinärbesök kunnat förhindras om djuret hade utfodrats bättre. Ett vanligt problem, särskilt hos reptiler och fåglar som äter en alltför ensidig kost, är vitaminbrist.

emperor-snake-501569_960_720

IBD - inclusion body disease

IBD är ett virus som drabbar främst boa- och pytonormar. Viruset kan ge neurologiska symtom, men det kan även förekomma i en kronisk form som påverkar immunförsvaret. Om ormen går med viruset blir immunförsvaret försvagat och sekundära bakteriella infektioner bryter ut…

rabbit-2409186_960_720

Reproduktionssjukdomar hos honkaniner

Sjukdomar i könsorganen är den vanligaste sjukdomen hos honkaniner. Enligt studier baserade på hundratals individer har ca 26% av alla honkaniner, oavsett ålder, könsorgansjukdomar. De mest vanliga sjukdomarna hos unga honkaniner var t.ex…

rabbit-3712339_960_720

OM DIN KANIN ÄR ÖVERVIKTIG

Övervikt och fetma kan leda till många farliga sjukdomar. Överviktiga kaniner lider ofta av kroniska inflammationer, artros och trycksår. De har svårt att nå att tvätta sig och äta sin nattavföring (cecotrofer)…

dachsfeet

PODODERMATIT, VAD ÄR DET?

Många olika arter kan drabbas av Pododermatit bl.a. kaniner, marsvin, chinchillor, råttor och fåglar och det kallas ibland även för bumblefoot. Pododermatit är en inflammation i foten/trampdynan som orsakar smärta…

thumbnail_Sot med krage

OM MIN FÅGEL BLIR SJUK

Det är inte alltid helt lätt att se om en fågel mår dåligt. Papegojor har en stark instinkt att dölja alla symtom på sjukdom eller skada för att inte bli utstötta eller dra till sig upmärksamhet från rovdjur. Därför är det extra viktigt att man som fågelägare har bra koll på sin fågel och dess vanor…

harrions bird bread

LÄR DIN PAPEGOJA ATT ÄTA PELLETS

Papegojor är omnivorer. Det betyder att deras kost kan bestå av både kött och växter. Man vet inte exakt vad vilda papegojors kost består av men det verkar till största del vara en blanding av olika nötter, frön, blommor, knoppar, frukter och insekter. I det vilda är ens kost helt beroende av årstider…

rat-4100757_960_720

Förebygga juvertumörer hos råttor

En av de vanligaste sjukdomarna hos tamråttor är juvertumörer. De kan dyka upp och växa otroligt snabbt. Många råttor får somna in p.g.a. sjukdomen när tumörerna blir stora, även om ca 75% av de tumörerna är godartade och inte sprider sig till andra organ…

BOKA VETERINÄRTID HOS OSS!

08-12207040

INFO@ANIMALLOGOS.SE

LÖVHOLMSVÄGEN 6