HUND & KATT.

Det kan ibland vara svårt för oss djurägare att upptäcka när vårt husdjur är sjukt, då många förändringar kommer smygande under en längre tid. Därför är det viktigt att få ditt djur undersökt av utbildad djursjukvårdspersonal.

Även om din hund eller katt inte uppvisar symtom på smärta eller sjukdom rekommenderar vi att uppsöka veterinär 1-2 ggr/år, särskilt om de är seniorer. På äldre dagar är det tyvärr vanligt med nedsatt njurfunktion, rörlighet, tand- och ämnesomsättningsproblem.

Kemisk kastrering, eller suprelorinchip som det heter, är ett hormonimplantat som sätts in under huden på hunden. Det tar cirka 6 veckor innan implantatet uppnått full effekt på könsdrift och reproduktionsförmåga.

Implantaten finns i två styrkor. Den lägsta styrkan har effekt minst ett halvt år (hos mindre hundar, något längre), medan den höga styrkan verkar i ca ett år. Första gången som implantatet används på hunden väljs det med den lägre verkningstiden, för att se vilken effekt en kirurgisk kastration skulle ha på individen.

Avmaskning bör inte ske slentrianmässigt utan ska diagnostiseras innan behandling. Ett lätt sätt att göra detta utan att behöva gå till veterinären är att beställa Kolla masken. Det är ett färdigt paket där du skickar in avföringsprov vilket diagnostiseras i laboratorium och sedan meddelas provsvaren till dig som ägare. Därefter vet du vilka parasiter du ska avmaska mot och köpa rätt avmaskningsmedel.

Tar du med din katt eller hund på semester utomlands finns alltid en risk för att den smittas med nya parasiter av olika slag. För hundar är avmaskning mot framförallt rävens dvärgbandmask vid hemkomsten att rekommendera, men inget krav då vi tyvärr har dvärgbandmasken i Sverige. Ta reda på vilka parasiter som är aktuella på ditt resmål före avresa, detta gör du lättast genom att kontakta det landets motsvarighet till Jordbruksverket. På det sättet får du reda på vad just det/de länder ni ska till har för krav på avmaskning och vaccinering

Samtliga hundar ska enligt svensk lag vara ID-märkta med mikrochip. Vi rekommenderar starkt att även katter och kaniner ID-märks då det kan vara det som hjälper ägaren att återförenas med sitt husdjur om det sprungit bort.

Det är krav på ID-märkning av katter som ska resa till annat EU-land. Metoderna som används i Sverige idag är märkning med ett mikrochip eller tatuering i vänster öra.

Mikrochip injiceras under huden mellan skulderbladen.

Vi vet att detta kan vara svårt och stressande för både djur och ägare, men vi kan med vår erfarna personal hjälpa er med detta på bästa sätt.

Om du har en hund under träning för hantering/kloklipp tillsammans med problemhundsutredare och behöver ge lugnande till hunden innan kloklipp, ring gärna oss på kliniken så vi kan få till ett bra samarbete och boka in en tid som är passande.

Vi jobbar med Fear Free på kliniken och har utbildade problemhundsutredare i personalen.

Många av våra långhåriga djur har idag problem med pälsen. Vi vet att pälsvård kan vara något som är både svårt, tålamods- och tidskrävande. Men det är väldigt viktigt då ovårdad päls kan medföra hudproblem, smärta och begränsad rörlighet. Vi erbjuder rakning av enstaka tovor eller så behöver ditt djur få lugnande medel och bli helt nedrakat i en s.k. lejonklippning.

På kliniken har vi en bred kompetens om hundar och katter och kan t.ex. ge rådgivning om foder, beteende, skötsel, fästingmedel och avmaskning. Kontakta oss på telefon för rådfrågning eller för att boka en konsultation.

På kliniken kan vi analysera många prover på plats men även skicka till olika labb runt om i Sverige, samt utomlands. De vanligaste proverna är blodprov, urinprov och cytologi.

BOKA VETERINÄRTID HOS OSS!

08-12207040

INFO@ANIMALLOGOS.SE

LÖVHOLMSVÄGEN 6