CHINCHILLA SOM HUSDJUR

Chinchillan är ett väldigt trevligt och uppskattat husdjur. Men precis som alla djur kan de drabbas av olika problem som kan leda till att man måste uppsöka veterinär. Här har vi sammanställt tre av de vanligare problemen som chinchillor drabbas av, och vad du kan göra för att förhindra uppkomsten. Vi tar även upp när du behöver kontakta veterinär för undersökning, åtgärd och eventuellt vidare behandling.

TANDPROBLEM

Tandproblem är tyvärr ett vanligt problem hos chinchillor. Både att kindtänderna inne i munnen växer fel och att den nedre delen som sitter i käkbenet växer. När kindtänderna växer fel eller inte nöts rätt, kan det bildas sår i slemhinnorna. Såren är smärtsamma och göra att djuret inte kan äta normalt och därmed börja tappa i vikt. Ibland kan smärtan i munnen även visa sig i form av att djuret dreglar.

Tänderna kan även växa på den delen som sitter nere i käkbenet. Det leder till smärta och obehag, och kan även orsaka en  varbildning- så kallad abscess. Det bör diagnostiseras genom röntgen för att kunna se hur omfattande skadan är.

Alla tandproblem bör undersökas kontinuerligt av veterinär. Gärna med endoskopiundersökning i narkos samt röntgen. När veterinären har undersökt ditt djur kan ni tillsammans komma fram till en behandlingsplan.

Tänk på att chinchillans tänder växer under hela livet och att tandproblem därmed kan bli ett problem som är återkommande under hela djurets liv. Det vill säga att tandslipning kan behövas flera gånger om året.

FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER – TANDPROBLEM

Att undvika att chinchillan får tandproblem är inte alltid lätt då det ofta är genetiskt betingat. Men du som ägare kan se till att undvika tandproblem som kan uppkomma p.g.a. felutfodring.  Se till att dina chinchillor får ett bra hö som basföda, och chinchillapellets, blad och örter som tilläggsfoder.

PODODERMATIT

Det är inte bara chinchillor som kan drabbas av Pododermatit utan även kaniner, marsvin, råttor, fåglar, och det kallas ibland även för bumblefoot.

Pododermatit är en inflammation i foten/trampdynan som orsakar smärta. Sjukdomstillståndet kan bli så illa att det leder till infektion och infektionen kan i sin tur sprida sig upp i skelettet och därmed skapa väldiga problem, stark smärta och en osäker prognos.

Eftersom djuren måste använda sina fötter konstant kan det vara svårt att upptäcka symtom på smärta av pododermatit. Snedbelastning eller mindre aktivitet kan vara synliga symtom.

FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER – PODODERMATIT

Det viktigaste att tänka på är att ha rent och torrt i buren. Se till att djuret inte sitter i urin eller avföring då detta är en bidragande faktor. Se till att ha mjukt underlag på sittytor och hyllplan. Två till tre lager av vetbed är bra. Se bara till  så att de inte äter av underlaget.

Se till så att dina chinchillor inte blir överviktiga. Övervikt är en stark bidragande orsak till pododermatit. Om ditt djur är överviktigt ökar belastningen på fötter och tassar och kan därmed orsaka trycksår. Så se till att ditt djur håller idealvikten.

Dina chinchillor ska ha möjlighet att röra sig mycket. Mycket stillasittande ökar risken för att utveckla eller förvärra pododermatiten. Genom att de kan röra sig över en större yta ökar blodcirkulationen som även hjälper till med läkning av inflammationen.

Kontrollera fötterna/trampdynorna varje dag så att inte irriterade områden eller sår uppkommit. Om du skulle se tecken på pododermatit på ditt djur, boka tid till veterinären. Det kan vara så att man måste röntga den drabbade foten för att se om inflammationen har spridit sig eller om det blivit en infektion som även den spridit sig till skelettet. I värsta fall kan prognosen vara osäker för ditt djur.

MAG OCH TARMPROBLEM

Plötslig anorexi är något som är väldigt allvarligt och innebär att du måste uppsöka veterinär omgående. Om din chinchilla plötsligt inte vill äta är det ofta en problematik i mag-tarmkanalen. Detta kan leda till döden och måste undersökas och försöka åtgärdas omedelbart. Magproblematiken kan t.ex.. bero på nedsatt motorik i tarmarna som leder till ökad gasansamling eller stopp i magen p.g.a. pälsansamling. Vad den plötsliga anorexin beror på måste utredas innan åtgärder som stödmatning och behandlingsplan kan läggas upp. Djuret kommer behöva kraftigt smärtstillande, värme och intravenöst dropp. Tyvärr är det inte ovanligt att individer dör av smärtan om de inte får snabb vård.

FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER – MAG OCH TARMPROBLEM

Se till att utfodra dina chinchillor med ett bra hö som basföda, och chinchillapellets, blad och örter som tilläggsfoder. Godis som nötter, yoghurtdroppar och annat bör undvikas. Chinchillor ska äta ett högt fiberinnehåll för att hålla magen och tarmen i bra kondition.

Avlägsna lös päls, se till att borsta dina chinchillor noga speciellt när de fäller. I och med att du avlägsnar lös päls motverkar du att de får i sig pälsen när de putsar sig. Mycket päls i magen kan orsaka stopp.

BOKA VETERINÄRTID HOS OSS!

08-12207040

INFO@ANIMALLOGOS.SE

LÖVHOLMSVÄGEN 6