DEGU SOM HUSDJUR

Degus är ett socialt och uppskattat husdjur. Tyvärr kan de drabbas av sjukdomar och problem precis som andra djur som gör att man måste uppsöka veterinär. Här har vi sammanställt två av de vanligare problemen degus drabbas av och vad du kan göra för att förhindra uppkomsten samt om du behöver kontakta veterinär för undersökning, åtgärd och eventuellt vidare behandling.

TANDPROBLEM

Tandproblem är tyvärr väldigt vanligt på degusar och är ärftligt. Både att kindtänderna inne i munnen växer fel och att den nedra delen som sitter i käkbenet växer. När kindtänderna växer fel eller inte nöts rätt, kan det bildas sår i slemhinnorna. Såren är smärtsamma och göra att djuret inte kan äta normalt och därmed börja tappa i vikt. Ibland kan smärtan i munnen även visa sig i form av att djuret dreglar.

Tänderna kan även växa på den delen som sitter nere i käkbenet. Det leder till smärta och obehag, och kan även orsaka en varbildning- så kallade abscess. Det bör diagnostiseras genom röntgen för att kunna se hur omfattande skadan är.

Alla tandproblem bör undersökas kontinuerligt av veterinär. Gärna med endoskopiundersökning i narkos samt röntgen. När veterinären har undersökt ditt djur kan ni tillsammans komma fram till en behandlingsplan.

Tänk på att deguns tänder växer under hela livet och att tandproblem därmed blir ett problem som är återkommande under hela djurets liv. Det vill säga att tandslipning kan behövas flera gånger om året.

FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER – TANDPROBLEM

Att undvika att din degu får tandproblem är inte alltid lätt då det ofta är genetiskt betingat. Men du som ägare kan se till att undvika tandproblem som kan uppkomma p.g.a. felutfodring.  Se till att dina degusar får ett bra hö, blad och örter som basföda, och pellets endast som tilläggsfoder.

DIABETES

Degusar är speciellt utsatta för att få diabetes då de är väldigt känsliga för höga nivåer av sockerarter. Om degun får högt blodsocker under en längre period kan de utveckla diabetes.  Det som händer är att kroppens förmåga att bryta ner sockerarter försämras eller i värsta fall inte fungerar p.g.a reducerad mängd eller påverkat insulin. Det leder i sin tur till att olika organ tar skada och att djuret sakta tynar bort och avlider. Märker du att din degu kissar och dricker mycket, äter mer än vanligt eller har förändrat beteende som t.ex. ökad sömn eller aggressivitet bör du uppsöka veterinär för en undersökning.

FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER – DIABETES

Se till att ge din degu en bra kost där du undviker socker (kolhydrater) och fett. En degus diet ska innehålla hö, örter och blad som basfoder och pellets utan socker som tilläggsfoder. Hör med din uppfödare om det finns problem med diabetes i avelslinjerna innan du köper dina degusar och läs på noga om vad en degu ska äta.

Övervikt är också en bidragande faktor till diabetes och därför bör du sträva efter att hålla en idealvikt på dina degusar.

BOKA VETERINÄRTID HOS OSS!

08-12207040

INFO@ANIMALLOGOS.SE

LÖVHOLMSVÄGEN 6