OM DIN
KANIN ÄR ÖVERVIKTIG
ÄR MIN KANIN ÖVERVIKTIG?
Övervikt och fetma kan leda till många farliga sjukdomar. Överviktiga kaniner lider ofta av kroniska inflammationer, artros och trycksår. De har svårt att nå att tvätta sig och äta sin nattavföring (cecotrofer). Detta orsakar i sin tur mag-och tarmstörningar, hudinflammationer, infektioner och frustration.
KANIN SOM INTE ÄTER HÖ
Om din kanin inte äter hö måste du börja med ett veterinärbesök för att utesluta tandproblem. Vissa kaniner med tandproblem har svårt att äta hö på grund av smärta från deras tänder och svaga tuggmuskler.
RÄTT KOST TILL DIN KANIN
Om din veterinär har uteslutit tandproblem kan du börja fasa över din kanin till rätt kost. Målet är att din kanin ska äta den kost som du kan kan hitta i rådet: „Vad ska din kanin äta?„
Foderkonvertering är ofta en lång process och du bör börja omgående.
KANIN SOM INTE ÄTER
Det är mycket viktig att din kanin äter. Redan vid 6 timmar utan mat (anorexi) kan allvarliga och farliga tillstånd orsakas. Under konverteringsprocessen måste du kontrollera att din kanin verkligen äter och inte bara tuggar och ser ut som den äter.
KANINPELLETS
Kaniner väljer helst mat med högt energiinnehåll (t.ex. pellets och grönsaker). Det innebär att de kan få i sig mer energi på mindre tid, vilket leder till snabb viktuppgång.
HUR MYCKET PELLETS SKA MIN KANIN ÄTA?
Börja konvertering med att ge mindre mängd energirik kost, så som pellets och grönsaker. Det är viktigt att inte sluta på en gång – om din kanin inte är van att äta annat än pellets och grönsaker, finns det stor risk att den kommer sluta äta helt.
Konvertering till korrekt foder, för en frisk kanin, bör ta minst en månad. Det är inget som ska ske snabbt, utan metodiskt och succesivt.
Halvera mängden pellets och grönsaker varje vecka, och öka mängden hö. Under konverteringens första två veckor kan du ge mer gröna blad och bladgrönsaker. De smakar bättre och är enklare att äta. Efter två veckor kan du också minska mängden gröna blad och bladgrönsaker igen.
GRÄS ISTÄLLET FÖR HÖ?
Gräs är enklare att tugga än hö och smakar bättre, så erbjud mer gräs i början innan kaninen vant sig vid hö. Tänk även på att smygstarta gräsutfodringen då det kan skapa mag- och tarmproblem om kaninen inte är van att äta gräs.
KANIN UTOMHUS
Om du har möjlighet, låt gärna din kanin beta gräs direkt från gräsmatta eller äng. Att beta är det mest naturliga för en kanin och det ger chansen att välja de växter de tycker mest om, samt ger variation.
Studier visar att kaniner spenderar 40% av dygnet med att beta. Därför är det väldigt viktigt att försöka främja detta beteendet särskilt under en kostkonvertering.
KANINER ÄR FLOCKDJUR
Kaniner är flockdjur och de mår bäst när de har andra kaniners sällskap. Även om du spenderar mycket tid med din kanin kommer du aldrig kunna uppfylla de behov som finns
socialt, strukturellt och taktilt. Även när det gäller höätande är den bästa stimulansen en annan kanin som äter hö.
VILDA KANINER
Vilda kaniner bor på stora ytor, betar, skuttar runt och letar efter mat. Om din kanin är instängd i buren största delen av dygnet kommer den aldrig kunna få utlopp för sitt naturliga beteende. Låt din kanin beta ute om du har möjlighet och låt den springa fritt i hemmet så mycket som möjligt. Kaninsäkra gärna ditt hem innan.
KANINENS NATURLIGA BETEENDE
Din kanin behöver aktivt leta efter mat då det är ett naturligt beteende. När din kanin väljer och letar ut specifika höstrån och växtdelar från höet du serverat, är det just det beteendet vi uppfyller.
HÖKVALITET
Det är otrolig viktigt att servera hö av bra kvalité, grönt med långa strån, och att det innehåller olika grässorter. Höet bör bytas varje dag även om mycket är kvar, speciellt under konverteringstiden.
KVISTAR TILL KANIN
Servera gärna kvistar och bark för berikning och att stimulera gnag- och tuggbehovet.
KANIN VIKT
Under bantningstiden måste du väga din kanin regelbundet. För gärna dagbok. Om din kanin plötsligt rasar i vikt, måste du kontakta din veterinär.
BANTNING
Under bantningstiden får din kanin inte äta kaningodis eller gnagarblandning i någon form.
MÅLVIKT
När din kanin har uppnått målvikten kan du eventuellt introducera pellets med hög fiberhalt (minst 20%) igen, men bara som godis eller belöning.
KANIN AKTIVERING
Kreativitet är viktigt. Att din kanin får jobba med hjärnan och lösa problem är något den mår bra av. Bygg gärna godisgömmor av kartonger, pappersmuggar eller toalettrullar. Göm pellets eller blad under lite hö, eller varför inte på lite olika ställen i hemmet så din kanin får söka?! Det är bara din fantasi som sätter stopp. Vill man inte bygga själv, så finns det aktivitetsleksaker i zoohandeln anpassade för kaniner.