TAMRÅTTA SOM HUSDJUR

Råttor är ett uppskattat och socialt husdjur. Tyvärr kan de drabbas av sjukdomar och problem precis som andra djur vilket  gör att man måste uppsöka veterinär. Här har vi sammanställt tre av de vanligare problemen råttor drabbas av och vad du kan göra för att förhindra uppkomsten samt om du behöver kontakta veterinär för undersökning, åtgärd och eventuellt vidare behandling.

TUMÖRER

Tumörer är tyvärr vanligt på råttor, de vanligaste förekommande tumörerna är juvertumörer. Dessa är  ofta benigna- godartade och kan därmed tas bort kirurgiskt och en god prognos finns. Men risk finns alltid för maligna- elakartade tumörer, därför bör tumören skickas på analys efter borttagandet. Om operationssåret inte skulle läka fint finns det även en risk för elakartade tumörceller vilket är bra att veta så veterinären kan skilja på infektion eller maligna celler och därefter sätta in en korrekt behandling.

Tumörer kan växa kraftigt och snabbt, och innebär ofta smärta och begränsad rörelse vilket i sin tur leder till stress. Detta p.g.a. att råttor är bytesdjur och måste kunna fly fara snabbt och vara rörliga. Smärta och stress av tumörer visar sig inte om det inte gått så långt att individen är så dålig att de inte orkar hålla skenet uppe. Bytesdjur vill inte visa sig svaga, då blir det ett lätt byte.

FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER – TUMÖRER

Studier visar att med kastrering minskar du risken från 75 % till endast 5 % för att utveckla juvertumörer. Du bör kastrera din honråtta vid 5-6 månaders ålder. Vid en kirurgisk kastrering tas livmoder och äggstockar bort. Med denna operation minskar du inte bara risken för juvertumörer utan tar även bort risken för andra livmodersjukdomar som inflammation, cystor och varbölder.

Det finns även kemisk kastrering vilket  är ett chip som sätts in under huden. Det  innebär att man lämnar kvar äggstockar och livmoder så risken för andra sjukdomar finns kvar. Studier om kemisk kastrering saknas, men klinisk erfarenhet visar att kemisk kastrering vid tidig ålder minskar risken för juvertumörer kraftigt.

LUFTVÄGSPROBLEM

Råttor drabbas ofta av luftvägsproblem såsom övre- och nedre luftvägsinfektion. Detta kan ofta bero på en bakterieliknande organism vid namn mycoplasma. Denna organism är extremt smittsam och svår att odla vilket leder till att det blir svårt att diagnostisera. Många råttor smittas redan som foster från mammans livmoder eller från mjölken de diar. Andra sätt att smittas på är droppsmitta eller direktkontakt med en smittad individ. Många individer är symtomfria bärare av mycoplasma och andra får dras med symtom livet ut då mycoplasman är mycket besvärlig att få bort. I många fall får behandling för att lindra symtom (NSAID, smärtstillande antiinflammatorisk medicin) sättas in vid behov under hela djurets liv.

Symtom på luftvägsinfektion kan vara nysningar, biljud från andning, sekret från ögon och nos. Uppsök då veterinär så undersökning och behandling kan sättas in så snart som möjligt och risken för kroniska besvär minskar.

FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER – LUFTVÄGSPROBLEM

Att undvika luftvägsinfektioner såsom mycoplasma kan vara svårt då det kan vara så att dina råttor redan är symtomfria bärare. Men se till att servera bra foder, rent vatten, och hålla en bra miljö med god ventilation. Dåligt ventilerade burar ger upphov till dålig luft som gynnar luftvägsproblem och bakterietillväxt. Så snart dina råttors immunförsvar blivit nedsatt finns risk för att symtomfria individer utvecklar symtom. Sträva alltid efter att ha så gott immunförsvar på dina djur som möjligt och detta gör du genom bra skötsel och bra foder.

Se till att buren står dragfritt då drag kan vara en utlösande faktor till luftvägsproblem.

OHYRA

Råttor drabbas ofta av ohyra och det behöver inte bero på att de bor i en dålig miljö eller är dåligt skötta. Det vanligaste råttor drabbas av är olika kvalster. Kvalstren orsakar klåda och irritation i huden vilket leder till att råttan ofta kliar upp sår. Om individen går obehandlad, leder det till ett lidande och såren kan i sin tur bli bakteriella infektioner som en sekundär problematik.

Att behandla ohyra är veterinärer vana vid och det är en lätt behandling som du som ägare får fortsätta med hemma angiven tid.

FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER – OHYRA

Att förebygga ohyra kan vara svårt men se till att alltid sätta nya individer i karantän innan du introducerar dem till dina tidigare djur då de nya djuren kan bära på ohyra.

Se till att dina råttor har ett bra immunförsvar och ren miljö med god ventilation. Ett nedsatt immunförsvar kan ofta leda till ett kraftigt ohyreangrepp.

BOKA VETERINÄRTID HOS OSS!

08-12207040

INFO@ANIMALLOGOS.SE

LÖVHOLMSVÄGEN 6