URINSTENAR HOS MARSVIN
En av de vanligaste orsakerna till marsvins besök hos veterinär är stranguri- smärta vid urinering. Ägaren kan märka att ett marsvin piper vid urinering, är besvärad och ibland syns även röda fläckar i urinen. Många marsvin kommer inte att visa tecken på smärta och det enda symptom man märker är röd urin. Eftersom vissa örter och grönsaker kan färga urinen röd eller brun så är det viktigt att se om det verkligen är blod. Urinstenar kan även blockera urinröret så att marsvinet inte kan urinera. Om det händer så är det väldigt smärtsamt och ett livshotande tillstånd och du måste söka vård direkt.
Marsvin har alltid kalcifierade stenar som i sin tur alltid syns på röntgen. Veterinären kommer behöva utesluta urinstenar i första hand och kommer alltid prata om att göra röntgen vid nämnda symptom. Det är mycket vanligt att marsvin drabbas av urinstenar. Till viss storlek och med smärtstillande behandling kan marsvinhonor kissa ut sina urinstenar själva men det måste alltid ske under veterinärkontroll. Hanar måste nästan alltid opereras eftersom deras urinrör är tunnare och urinstenar kan inte passera genom urinröret. Om marsvinhonor har en stor urinsten kan veterinären också bedöma att den måste opereras bort. Urinstenar på marsvin har väldigt vassa taggar som irriterar urinblåsans vägg och oftast tillkommer urinvägsinfektion.
Vid operation öppnas buken och kirurgen stabiliserar urinblåsan, tömmer den, gör ett snitt i urinblåsans vägg och tar ut urinstenen. Efter det sutureras urinblåsan och bukväggen.
Marsvinet kan efter ingreppet i början kissa blod som minskar under några postoperativa dagar. Ägaren måste förbereda sig för stödmatning av sitt marsvin några dagar efter operationen och även ge smärtlindring.
Tyvärr kan många marsvin som får urinstenar ha det som återkommande problem och efter operation kan nya stenar bildas i framtiden.
Det är fortfarande oklart hur man kan förebygga urinstenar hos marsvin. Det kan bero på nedsatt njurfunktion, överviktiga marsvin drabbas också av det oftare. Även kost kan spela sin roll. Det är rekommenderat att undvika grönsaker och växter som innehåller höga kalciumnivåer, till exempel grönkål, ruccola, persilja, maskros. Marsvin ska aldrig ha ett kalciumsupplement som till exempel kalciumstenar eller vitaminsupplement.